Het bouwen van een alpenhoorn
Het bouwen van een alpenhoorn is een arbeidsintensieve activiteit. In 2020 zijn er acht exemplaren gebouwd. Er is gebruik gemaakt van een esdoorn die in Oudorp heeft gestaan. Er zijn tapse balken gezaagd van drie meter lengte gezaagd. Voor de uiteinden zijn blokken hout verlijmd om een basismodel te krijgen.
De hoofdvorm is zichtbaar, maar er is nog veel werk te doen.
De aandacht werd eerst op de pijp gelegd. Een schuur in Sint Pancras was voor velen de thuisbasis. Vanwege coronavoorschriften werd in ploegen van twee gewerkt. Veel schaaf-, rasp- en schuurwerk. En vanwege de lengte van de pijp ook veel loopwerk!
Ter afwisseling van de werkzaamheden aan de pijp werd thuis verder gewerkt aan de kelk. Een bijzondere en arbeidsintensieve activiteit die door iedereen eigenlijk op een eigen wijze is uitgevoerd. De uitdaging is dat de kelk op iedere plek in de lengterichting een andere ronding heeft. De buitenzijde in de dwarsvorm is dan wel simpel een cirkel maar in de lengterichting is er sprake van een verloop vanuit een rechte pijp naar een cirkel waardoor er sprake is van een bolle buitenkant en een holle binnenkant.
Daarna komt de fase van het samenstellen de alpenhoorn. Een pijp van drie meter is niet gemakkelijk te vervoeren. Er zijn twee varianten gemaakt. Een deel van de groep koos ervoor om een deel van de pijp, 60 centimeter, aan de kelk vast te lijmen, De pijpdelen zijn dan 120 cm lang. Het andere deel van de groep koos voor twee pijpdelen van 150 cm. Met behulp van messing bussen zijn de delen te koppelen.